Helyes ceruzafogás?

Az írás minden gyermek számára kulcsfontosságú készség, amely megnyitja az utat a tanulás, a kommunikáció és az önkifejezés előtt. Ahhoz, hogy az írás az első pillanatoktól kezdve örömöt jelentsen, és ne frusztrációt a gyermek és a szülők számára, fontos, hogy a kezdetektől fogva helyesen fejlődjön. Ebben a cikkben arra összpontosítunk, hogyan lehet az óvodás és fiatalabb iskoláskorú gyermekek egészséges írásfejlődését ösztönözni.

A grafomotoros fejlődés szinte a születéstől kezdve zajlik. 2-4 hónapos korban a gyermekek véletlenszerűen ragadnak meg tárgyakat, 11 hónapos kortól pedig megjelenik az ékszerű fogás, amikor a gyermek a mutatóujját és a hüvelykujját elkülönítve használja. Körülbelül 16 hónapos korától kezdve több alkalmi tapasztalatot szerez a rajzolással és a tenyérfogással kapcsolatban. A gyermek 18 hónapos korában már képes lesz koordinált mozdulatokra, és felfedezi az első kísérleteket arra, hogy nyomot hagyjon.
A második és a harmadik év között beszélhetünk az intenzívebb rajzolásról. A gyermek az ujjaival fogja a zsírkrétát
maroknyi fogás.

A helyes írás alapja a durva- és finommotoros készségek megfelelő fejlesztése. A durva motoros készségek az egész test mozgását jelentik – ugrás, futás, mászás, dobás... A finommotoros készségek a kisebb izmok és izomcsoportok mozgására utalnak, amelyeket a kis tárgyak manipulálására, rajzolásra és végül írásra használnak.

A durva motoros készségeket a következő tevékenységekkel tudjuk támogatni a gyerekekkel - mászás, tánc, labdajátékok, nagy blokkokkal való építkezés. A finommotorika fejlesztése érdekében különböző kreatív tevékenységeket végezhetünk a gyermekkel (pl. gyöngyfűzés, a gyermek életkorának megfelelő ollóval való vágás, rajzolás, festés, építés kisebb építőkockákkal (pl. Lego)).

A negyedik év körül javul a mozgások gördülékenysége. A gyermek már az ujjai között tartja a ceruzát, elkezd képeket színezni. Figyelem – ebben az időszakban elkezdenek megjelenni a helytelen ceruzafogások, és rögzüléshez vezethetnek, amit nehéz eltávolítani. Itt kell elkezdeni a csipeszes fogás gyakorlását, amelyet a gyermeknek már az iskolába lépés előtt rögzítenie kell.

Hogyan néz ki a csipeszes fogás?

A csipeszes fogás a tárgyak három ujjal: hüvelyk-, mutató- és középső ujjal történő megfogása. A hüvelyk- és mutatóujj egymáshoz szorítja a belső oldalát, hogy „csipeszeket” alkossanak, amelyek megragadják a tárgyat. A középső ujj ezután alulról megtámasztja a tárgyat, és segít rögzíteni azt. A gyűrűs és a kisujj a tenyérhez nyomódik. Ez a fogás a legtermészetesebb és leghatékonyabb a kéz finommotorikus képességei szempontjából.

Helyes csipeszes szorítás:

  • A hüvelyk- és mutatóujj megérinti a körömágyat hosszában.

  • A középső ujj alulról, 45 fokos szögben támaszkodik a tárgyra.

  • A gyűrűs és a kisujj a tenyérhez nyomódik.

  • A tenyér szabad és laza.

     

Špetkový úchop

 



















Hogy néz ki egy helytelen fogás?

Leggyakoribb hibák:

  • Ököl alakú markolat

  • Csészefogás

  • Nyújtott marék

  • Görcsös tartás

Špetkový úchopŠpetkový úchop

Špetkový úchopŠpetkový úchop

 

 


































Néhány probléma a helytelen fogással kapcsolatban:

  • Kéz- és csuklófájdalom

  • Kézfáradtság

  • Nehézségek az írással és a rajzolással

  • Olvashatatlan kézírás

  • Képtelenség kis tárgyak kezelésére

És milyen író- és rajzeszközöket vásárolhatunk a gyermeknek a megfelelő fejlődéshez?

Kisgyermekek (1,5 – 3 év):
A rajzolással még csak ismerkedő, tenyérfogást használó gyermekek számára olyan rajzeszközök alkalmasak, amelyek támogatják ezt a fogást – pl. Herlitz Egér viaszkréta a kicsiknek.

Hároméves kortól:
Ideális a háromszög alakú ceruzák és zsírkréták használata az első rajzolási próbálkozásoktól kezdve. Számos ergonómiai előnyt kínál, amelyek megkönnyítik az íróeszköz tartását és kezelését, így elősegítik a gyermek kezének megfelelő fejlődését és megelőzik a fáradtságot.

Jumbo zsírkréták: ideális a kisgyermekek számára, akik még csak most tanulják a helyes ceruzafogás kialakítását. Vastag, háromszög alakú formájuk könnyen kézre áll, és lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy kevesebb erőfeszítéssel, egyenletesen rajzoljanak.

Háromszög alakú viaszceruzák: ezek az első zsírkréták ideális utódai. Megvásárolhatóak a kisebbeknek való jumbo változatban, valamint a nagyobbaknak való klasszikus vastagságban. A klasszikusak a hat színt tartalmazó kis készletektől a 48 színt tartalmazó nagy készletekig megvásárolhatók, amelyek alkalmasak a gyermekek első alkotásaihoz.

Első iskolai felszerelés:

Minden első osztályos tanárnak más és más követelményei vannak az első ceruzákkal és különösen a tollakkal szemben. Bemutatjuk a legkelendőbb, beváltakat, amelyeket saját tapasztalataink alapján tudunk ajánlani:

Stabilo Easygraph ceruza kivágással – ergonomikus háromszög alakú, kivágásokkal ellátott, amelyek segítik a ceruza helyes tartását és csökkentik a kéz fáradtságát. Több gyönyörű színben kapható - így jó esély van arra, hogy gyermeke nem fog ceruzát cserélni a szomszéddal. Jobb- és balkezes változatban is kapható - mindenki megtalálja a kedvére valót. Olcsóbb alternatívát jelentenek a HB keménységű háromszög alakú ceruzák (Centropen, Koh-i-noor,...).

Stabilo EasyColors háromszög alakú zsírkréták – ideális kiegészítője a Stabilo EasyGraph ceruzának. Nem mérgező anyagokból készülnek, és szintén kivágásokkal rendelkeznek, hogy a jobb- vagy balkezes felhasználóknak egyaránt megfeleljenek. Az előnye igazán szép és gazdag színek.

Természetesen a Koh-i-noor, a Herlitz vagy a Maped más háromszög alakú zsírkrétáit is ajánljuk. Fontos, hogy a zsírkréták törhetetlenek legyenek. A gyermekkréták leesnek, és ha rossz minőségűek, akkor soha nem fogja meghegyezni.

Tollak az első osztályosok számára – itt ez nagyban függ a tanárok vagy a szülők preferenciáitól. A legnépszerűbb és legkelendőbb tollak közé tartozik a Stabilo toll  Easyoriginal – ergonomikus háromszög alakjával ideális az írással való első lépésekhez. Ez nem egy klasszikus töltőtoll, hanem egy golyóstoll – nem hagy csíkokat. Másrészt a klasszikus golyóstollakat, mint a Herlitz Tornado, a Schneider vagy a Centropen Shark sem szabad kihagyni. Egy alkalmi maszatolás megtanítja az első osztályosokat, hogy ne nyomják olyan erősen a tollat, és próbáljanak meg könnyedén és simán írni.


Ergonomikus ülőfelület

A ceruzafogás fejlesztése mellett az is fontos, hogy a gyermek figyeljen az írás ergonómiájára. Ez azt jelenti, hogy a gyermeknek egy íróasztalnál (ideális esetben állítható magasságú íróasztalnál) kell ülnie, egyenes háttal és a lábakkal a földön. A könyöknek derékszögben kell hajlítva lennie, a csuklónak pedig lazán, laposan kell feküdnie a papíron.
 

Špetkový úchop




















A képen látható, hogy a testtartás kissé oldalirányú, ami annak köszönhető, hogy a papír nem közvetlenül a gyermek előtt van, és a toll nem a váll felé mutat.

Mint minden készség, az írás is fejlődik a gyakorlással. Nagyon fontos, hogy a gyermeknek bőséges lehetősége legyen rajzolni és írni. Az is fontos, hogy az írás ne csak szükségszerűség, hanem szórakozás legyen. Próbálja meg az írást változatosabbá tenni olyan játékokkal és tevékenységekkel, amelyeket a gyermek élvez - naplóírás, levélírás stb.

 

 



Vissza a hírek listájához
Hogyan válasszunk iskolatáskát? Olvassa el útmutatónkat.

Licenc termékek

Legfrissebb híreink

27.06.

Helyes ceruzafogás?

Ahhoz, hogy az írás a gyermek és a szülők számára az első pillanatoktól kezdve örömet és ne frusztrációt okozzon, fontos, hogy a kezdetektől fogva helyesen fejlesszük. Fontos a megfelelő fogás!

09.11.

Gyerek ágynemű - amit jó tudni

Tudtad, hogy a mikroplüss pamutból is készülhet? Új anyagok és azok áttekintése.

23.08.

Füzettartók vagy füzetboxok?

Rengeteg módja van annak, hogy megvédje a füzeteket és a tankönyveket a gyűrött sarkoktól. Melyik lehetőség a megfelelő az Ön iskolásai számára?

MenuX

InformaceX